Toplu Whois

Toplu Whois

Whois, internet kullanan kişilere bilgi sağlamak adına TCP tabanlı bir sorgu ve yanıt protokolü olarak kullanılmaktadır. Daha açık bir şekilde anlatmamız gerekirse tescil edilen bir alan adının hangi kişiye veya belirli bir kuruma ait olduğunu, bireysel kullanıcı ya da kurumsal firmanın iletişim bilgilerini, alan adının kaydedilme tarihini ve bitiş zamanını gösteren bir künyedir diyebiliriz. Bu özel bilgilerin her alan adı için tutulması bir zorunluluk olarak tutulmaktadır. Bu şekilde web sitesi sahiplerine çok daha hızlı bir şekilde ulaşılması kolaylaşır. Domain adı ve IP adresi hakkında kullanıcılara bilgi sağlamak adına kullanılan Whois ile kullanıcılar, seçtikleri alan adının tescil için uygun olup olmadıklarını daha kolay görebiliriz. Toplu Whois ile bu hizmetleri nasıl daha kolay alabileceğinizi sitemiz üzerinden öğrenebilirsiniz.

Toplu Whois Nedir?

Yasal amaçlarla sürekli olarak kullanılan Whois veri tabanı, tescil edilen tüm alan isimlerinin bir listesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Yasa dışı içerikler, marka ihlalleri, dolandırma hareketleri gibi tüm olumsuz durumların belirlenmesinde ve sorunların giderilesinde bu aramalardan faydalanabilirsiniz. Alan adı araması sonucunda gelen iletişim bilgilerle kişiler kötüye kullanımdan dolayı da sorumlu olabilmektedir. Kast edilen bu veri tabanlarının ismi Internet Corporaration of Assigned Names (ICANN) sorumluğu altında olmaktadır.

ICANN, internetin daha yaygın olarak kullanılması neticesinde çevrimiçi ortamın sürdürülmesi konusunda prosedürleri yönetebilecek bir resmi kuruluş olarak 1998’de kurulmuştur. Ancak 2016 yılından beri herhangi bir ülkenin gözetiminde yer almadan varlığını sürdürmektedir. Toplu Whois konusunda bugün hem bireysel kullanıcıları hem de kurumsal yapılar faydalanmaya çalışmaktadır. Birçok modeli bulunan Whois için hangi modelleri olduğu konusunda kısaca bilgiler verelim.

Whois Modelleri 

Whois kaynak verilerini saklamak adına farklı yöntemler kullanır. 2 farklı yöntem herkes tarafından bilinmektedir. Bunlar;

İnce (Thin) Model:

İnce Whois aramasıyla sadece domain durumu kaydın hangi firma üstünden yapıldığı veya sponsor firma, kayıt ve bitiş tarihi bilgilerine ulaşmak kolaydır. Bunların dışında ek bilgi elde etmek isteyenlerin ikincil bir arama yapması zorunludur.

Kalın (Thick) Model

Burada kast edilen ise kullanıcıların ince Whois aramasından daha fazla ilgi sahibi olmasına neden olur. Alan adını tescil ettiren kişinin iletişim bilgileri gibi pek fazla teknik bilgiyle bu aramaya ulaşmanız mümkün olmaktadır. Alan adını alan kişi, kullanılan sunucular, kayıt ve bitiş tarihleri, kayıt yeri hakkında daha birçok bilgi de verebilir. Toplu Whois ile hem ince hem kalın Whois hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

Domain Whois Sorgulaması Nasıl Yapılmaktadır?

Whois sorgulamaları için birçok yöntemden faydalanabilirsiniz. Bu yazımız içerisinde sizlere farklı Whois sorgulamalarını nasıl yapacağınızı detaylandırmak istedik. Bunları şu şekilde açıklayabiliriz;

Web Tabanlı Whois Sorgulamaları

ICANN, internet kullanıcıları için Whois aramalarını daha kolay bir hale taşır. Kullanıcıların yapması gereken Web tabanlı Whois arama araçlarından birine giderek bir alan adı yazarak ve “ARA” komutuna tıklamanız yeterli olacaktır.

Komut Satırı Whois Sorgulamaları

Kullanıcıların kendi bilgisayarlarından Whois sorgulamaları yapması 3. Taraf hizmetlerini geçersiz kılabilirler. Windows komut sistemi veya Linux arama komutu kullanarak kolayca sorgulama yapabilme imkânınız bulunmaktadır. 

Kayıt Şirketi Aracılığı ile Whois Sorgulamaları

İnternet kullanıcıların arama yaparken Whois sunucusunda kaydın kontrol edilebilmesini sağlayan bazı alan uzantılarını kısmi alanlara sokmaktadır. Ancak belirli bir alan uzantısı içinse Whois sunucusunu bulmanın standart bir yöntemi olmamaktadır. Eğer böyle bir durum varsa Whois sorgulaması doğrudan yapamadığınız durumlarda kullanıcıların bir kayıt şirketi üzerinden arama yapmaları daha doğru olmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


03/02/2023 12:59
Toplu whois sorgulama