IP Whois

IP Whois

İp Whois bir çeşit sorgulama türüdür. Esasen domain kayıt yapıldığı sırada alan adının kayıtlı olduğu hak sahibi ve sorumluları ile ilgili bilgililerin oluşturulduğu, kayıt firmasına iletilen ve içeriğinde kişilerin veya kurumların adı, telefonu gibi kişisel verilerin bulunduğu verilerin tamamına domain bilgisi whois bilgisi denilmektedir. Bilgisayar veya türevleri olarak dijital teknolojilerde kullanılan IP numarası üstünden sorgulama yapılması ile bu IP adresinin kime ait olduğu ve kişisel bilgilerin öğrenilmesi işlemi IP üzerinden whois sorgulamasıdır.

Sanal dünyada her bilgisayarın ve bilgisayar türü her cihazın bir internet protokol adresi bulunmaktadır. Bu adres IP olarak isimlendirilir. Bu adres sayesinde kullanılan cihaza ilişkin tüm bilgilere erişim sağlamak mümkündür. Bunu yaşam sürülen evlerin ev adresi olarak da düşünmek mümkündür.

İp whois sorgulama

İp Whois sorgulaması yaparak kullanılan IP adresleri üzerinden ilgili firmalar ve sunucular üzerinden bir bağlantı kurularak ulaşılan veri tabanından bu adrese ait kişisel bilgilerin sorgulaması yapılabilir. Bu sorgulama şekli ile herhangi bir IP adresine ait bir takım özgül bilgileri öğrenmek mümkündür. Örneklemek gerekir ise, sahip olunan herhangi bir internet sitesinin IP adresine ulaşım sağlayarak bu IP üstünde bulunan diğer internet sitelerinin barınıp barınmadığı gibi hususları öğrenmek mümkündür. Bu tür bir uygulama veya araştırma yapılacak ise bu uygulama bunun için oldukça önemli bir işlev taşır.

Whois ayıklama denilen işlem ile sorgulama işlemi aslında aynı işlem sayılır. Bu ikisi arasındaki fark isimlerinin değişik biçimde kullanılmasından kaynaklanır. 

Her IP Sorgulanabilir Mi?

İp Whois sorgulaması her IP için yapılabilir. Ancak bazı alan adı sahiplerinin kimlik bilgileri gizli olarak yapılmış olabilir. Bu durumda alan adı sahiplerine ulaşabilmek için whois bilgisinin gizliliğini üstlenen proxy adresine bir bildirim yapmak gerekmektedir. Bu konularla ilgili yetkili servis sağlayıcılar, İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu olan ICANN kuralları nedeniyle gizli kimliği olan alan adı kullanıcıların asıl sahibine ulaşmak zorundadır. Bu tür durumlar için beyan esas kabul edilmekte olup, alan adının gerçek sahibine ulaşılması amacıyla iletişim bilgilerinin doğru ve güncel olması konusu öncelikle ilgili alan adının sahibi olan kişi veya kurumun sorumluluğunda bulunur.

Her whois kaydı mutlaka domain sahibinin ismi, domain sahibinin iletişim bilgisi, alan adını kimin kaydettirdiği ve ne zaman kayıt yapıldığı gibi bir takım bilgiler içermektedir. 

İp Whois sorgulamasında genel olarak ilk etapta domain kaydı yaptıran şirkete ait bilgiler, domain sahibinin ismi ve kayıt tarihi ile ilgili bilgi verilmektedir. Ancak detaylı olarak birtakım bilgileri elde etmekte mümkün olmaktadır. Bu bilgiler yanında elbette devletler tarafından her türlü kayıt bilgilerine ve IP adreslerine bir biçimde ulaşım sağlamak ve kimin olduğunu tespit etmek imkânı vardır.  

Whois Doğruluğu Nasıl Sağlanır?

Whois Doğruluğu Nasıl Sağlanır? Aslında bu konu tamamen alan adı tesciline doğrudan bağlı bir konudur. Alan adı yani domain tescili yaptıranlar doğru veriler ile bu bilgileri kayıt ettirmiş ise bu doğrulama da sağlanmış olur. Domain tescili yaptıran kişiler veya kurumlar kayıt yaptırmış oldukları şirketlere ne kadar güvenli ve doğru bilgi aktarımı yapmış ise doğruluk bu oranda sağlanmış olur. 

İp Whois sorgulaması esnasında bu alan adı bilgilerinin de doğru olarak girilmiş olması önem arz eder. Domain tescili yaptıranların vermiş oldukları bilgilerde bir değişiklik meydana geldiğinde bu bilgilerini düzeltmeleri gerekir. Aksi takdirde verilen bilgiler hatalı olur ve domain kayıtlarının askıya alınması söz konusu olabilir. Yada alan adı iptali gündeme gelebilir. Bu nedenle alan adı bilgilerinin doğru bir şekilde girilmesi ve değişikliklerin zamanında yapılması önemlidir.


03/02/2023 12:49
ip whois