Domain Analiz

Domain Analiz

Domain analiz (alan analizi) yazılım mühendisliğinde etki alanın analizi ya da ürün hattının analizi, ortak ve değişkenleri bulmak için alandaki ilgili olan yazılım sistemlerini analiz etme sürecine denilmektedir. Sistem adına daha geniş iş bağlam modeli olmaktadır. Bu terim, 1980'ler civarında James Neighbours tarafından icat edilmiştir. Domain analiz çoklu olan değişkenlerin birlikte test edilebildiği ya da edilmesi gerektiği durumlarda kullanılan etkili test tasarım tekniğidir. Bu teknik hem denklik sınıfı hem de sınır değer analizi tekniklerine dayanmakta ve onları genelleştirmektedir. 

Alan Analizi

Domain analizi tasarım ve planlamada ürünün etkili ve başarılı olabilmesi için en önemli çalışmalardan biridir. Bunun için dikkatli gözlem, inceleme ve de araştırma gerekir. Bunun sonucunda da elde edilen bilgilerin düzenlemesi ve uygun bir şekilde projeye aktarılması gereklidir. Çünkü elde edilen bilgilerin projede kullanılmadığı takdirde pek önemleri bulunmamaktadır. Bu sebeple de projeye uygun konuda bilgilerin toplanması hem emek hem de zaman kaybını önlemektedir. Bilgiler toplanırken şu hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir: Hangi veriler toplanacak ise önce karar verilmesi gereklidir ve bu veriler olabildiği şekilde güncel olmalıdır. Bu verilerin belirsizlik taşımaması ve de kesin olması gerekmektedir. Hem alan içi veriler hem de alanı dışarıdan etkileyecek veriler bir arada dikkat alınmalıdır çünkü diğer türlü yeterli olmamaktadır. Son olarak da toplanan verilerin sentez aşamasında kolaylık sağlaması açısından ölçek tutarlığının sağlanması gerekmektedir.

Analiz

Yapılacak olan tasarım analiz sonucunda elde edilen verilerin doğrultusunda yapılmaktadır. Fakat bunlar dışında tasarımı etkileyen başka veriler de bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir: Üst ölçekli planlama kararları, bölgeme kararları, plan notları, yasal - yönetsel düzenlemeler ve uluslararası anlaşma, tüzük ya da sözleşmeler. Analizlerde genel olarak dört önemli konu ele alınmaktadır. İlki alanın potansiyelleridir. Alanda bulunan potansiyeller korunur, geliştirilir ve en iyi şekilde değerlendirmek amaçlanır. İkincisi alanın sorunlarıdır. Alandaki sorunlar problem yaratmaması açısından önceden belirlenir ve bu sorunlara çözüm aramak için dikkatli olunur. Üçüncüsü alandaki istenen öğelerdir. Alanda korunması gereken özgün özellikli öğeler korunması için belirlenir. Aynı zaman korunacak peyzaj olup olmadı araştırılır. Dördüncüsü ise alanda istenmeyen ya da tehlikeli olabilecek öğelerdir. Aşırı yüksek maliyet oluşturacak alanların ve trafikte giriş çıkışı tehlikeye sokacak vb. durumlar belirlenmelidir. 

Alanda Yapılması Gereken Analizler

Bu kapsamda da yapılması gereken analizler şu şekildedir: Sinir çizgileri; müdahale için sınır çizgilerinin bilinmesi gerekmektedir. Ev özellikleri; evin boyutları, yüksekliği, giriş çıkışlar, pencere boyutları ve yükseklikler vb. özelliklerin bilinmesi önemlidir. Açığa çıkarma; kuzey yönünün belirlenmesi gereklidir. Altyapı; su, doğalgaz, elektrik hattı vb. elemanların yerleri belirlenmelidir. Toprak özellikleri; toprak incelenerek özellikleri belirlenmelidir. Eğim durumu; Eğim özellikleri belirlenip çukur ve tepe noktalar işaretlenmelidir. Drenaj; yüzey suyunun alandan hem nereden hem de nasıl tahliye edileceğinin tespit edilmesi gerekmektedir. Mevcut bitkiler; alanda kalması istenilen bitkiler işaretlenmelidir. Görünüşler; görünüşler tespit edilerek güzel görüntüler açık bırakmalı çirkin olanlar ise perdelenmelidir. Çevre; çevresel faktörler planlama açısından önemli olmaktadır.

Alan analizinde farklı konular ya da farklı olan veriler de toplanabilmektedir. Bunların gruplaması da şu şekilde olmaktadır: Sosyo-ekonomik ve kültürel yapıya ilişkin veriler, doğal yapıya ilişkin veriler, alanın fizik yapısına ilişkin veriler, doku analizi, teknik altyapı verileri ve sosyal altyapı verileri.


03/02/2023 12:54
domain analizi